Franchisewet
wat horecaondernemers moeten weten

Stel een vraag

020-409 55 55

info@meesteradvocaten.nl

Wat kan Meester Advocaten
voor u betekenen?

  • Ondersteuning bij het opstellen van franchiseovereenkomsten

  • Advies bij conflicten tussen franchisegever en franchisenemer

  • Begeleiding bij de beëindiging van franchiserelaties

  • Advies over vergunningen en het Bibob-screeningproces

  • Periodieke screening van vestigingslocaties

Franchising is een populaire manier voor horecaondernemers om hun bedrijf te exploiteren. Met name in de fastfoodsector, maar ook bij cafés, koffiezaken en restaurants, is franchising een veelgebruikte formule. Sinds 1 januari 2021 is franchising in Nederland gereguleerd door de Franchisewet, die duidelijke regels stelt voor de relatie tussen franchisegevers en franchisenemers.

Wat is franchising?

Franchising is een vorm van samenwerking tussen juridisch en financieel zelfstandige ondernemers. De franchisegever stelt zijn formule ter beschikking aan de franchisenemer tegen een vergoeding. De franchisenemer exploiteert zijn onderneming volgens het door de franchisegever ontwikkelde concept, met ondersteuning van de franchisegever. Bekende voorbeelden zijn ketens als McDonald’s, maar ook kleinere, minder bekende formules komen voor.

Voordelen en nadelen van franchising

Zowel voor de franchisegever als de franchisenemer biedt franchising voordelen en nadelen.

Franchisegever

Voordelen

  • Snelle uitbreiding zonder de kosten van eigen vestigingen

  • Behoud van controle over het concept

Nadelen

  • Mogelijk reputatieschade door slecht presterende franchisenemers

Franchisenemer

Voordelen

  • Werken met een bewezen bedrijfsmodel

  • Ondersteuning en training door de franchisegever

  • Gemakkelijker toegang tot financiering

Nadelen

  • Beperkte ondernemersvrijheid

  • Verplichtingen tot betaling van vergoedingen en royalty’s

De Franchisewet

Met de invoering van de Franchisewet op 1 januari 2021 zijn er vier belangrijke pijlers voor de samenwerking tussen franchisegever en franchisenemer:

  1. Informatie-uitwisseling vóór het sluiten van de overeenkomst
    Beide partijen moeten tijdig en volledig informatie uitwisselen. Dit zorgt ervoor dat franchisenemers goed geïnformeerd zijn voordat ze een overeenkomst aangaan.

  2. Wijzigingen in lopende overeenkomsten
    Franchisegevers moeten franchisenemers tijdig informeren over wijzigingen in de franchiseformule, zoals extra investeringen of kosten.

  3. Beëindiging van de franchise
    De wet regelt de rechten en plichten bij het beëindigen van de samenwerking.

  4. Overleg tussen partijen
    Minimaal eenmaal per jaar moet er overleg plaatsvinden tussen franchisegever en franchisenemers.

Vergoedingen in franchising

Franchisenemers betalen doorgaans een vergoeding om het concept van de franchisegever te mogen gebruiken. Dit kan bestaan uit eenmalige entreegelden en doorlopende royalty’s op basis van een percentage van de omzet. Ook kan de vergoeding gekoppeld zijn aan de huur als de franchisegever tevens de verhuurder van het pand is.

Concurrentiebeperking en instemmingsrecht

In sommige gevallen kan een franchisegever beperkingen opleggen, zoals de verplichting om producten alleen bij een bepaalde leverancier af te nemen. Deze bepalingen zijn toegestaan wanneer ze het concept beschermen. Ook geldt een instemmingsrecht voor franchisenemers bij wijzigingen die financiële gevolgen hebben, zoals hogere kosten of extra investeringen.

Ondersteuning door de franchisegever

De franchisegever is verplicht om commerciële en technische ondersteuning te bieden. Dit kan variëren van trainingen tot exploitatiemethoden, afhankelijk van de complexiteit van de formule.

Goodwill

Franchiseovereenkomsten moeten een bepaling bevatten over goodwill: de waarde die aan de franchisenemer kan worden toegeschreven. Het is belangrijk dat de overeenkomst duidelijk vastlegt hoe deze waarde wordt berekend en aan wie de goodwill toekomt.

Franchise en huur

In veel gevallen is de franchisegever ook de verhuurder van het bedrijfspand. Bij beëindiging van de franchiseovereenkomst wil de franchisegever vaak ook de huurovereenkomst beëindigen. Dit kan alleen als hier duidelijke afspraken over zijn gemaakt in de overeenkomsten.

Onze specialisten op het gebied van de Franchisewet

Raoul Meester
Advocaat

Kim Aupers
Advocaat

Bas Loijmans
Advocaat

Myrte Winters
Advocaat