Wat kan Meester Advocaten
voor u betekenen?
Vergunningsaanvragen
Wij begeleiden horecaondernemers bij het invullen van de Bibob-vragenlijst en de voorbereiding van een vergunningaanvraag.Bezwaarschriften en beroepsprocedures
Wij helpen bij het opstellen van bezwaar- en beroepsprocedures tegen Bibob-besluiten.Risicoanalyse
Wij adviseren ondernemers om Bibob-risico’s te voorkomen, bijvoorbeeld bij de verkoop van een horecabedrijf.
De Wet Bibob (Wet Bevordering Integriteit Beoordelingen door het Openbaar Bestuur) geeft gemeenten de bevoegdheid om horecavergunningen te weigeren of in te trekken als er een ernstig risico bestaat dat de vergunning wordt misbruikt voor criminele activiteiten. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij malafide ondernemers of wanneer een vergunning wordt gebruikt voor strafbare feiten.
Inhoud van de Wet Bibob
De Wet Bibob is bedoeld om te voorkomen dat de overheid onbewust criminaliteit faciliteert door vergunningen te verlenen aan personen met criminele intenties. Gemeenten kunnen niet alleen vergunningaanvragen weigeren, maar ook extra voorwaarden opleggen.
De wet is meerdere keren gewijzigd. Deze wijzigingen geven gemeenten toegang tot meer justitiële gegevens en verruimen de termijn voor het hergebruik van Bibob-adviezen van twee naar vijf jaar.
Niet alle gemeenten maken gebruik van de Bibob-procedure, maar als een gemeente dit wel doet, is het van belang om te weten hoe hiermee wordt omgegaan. Gemeenten die deze procedure toepassen, hebben vaak een eigen Bibob-beleid, waarin wordt vastgelegd hoe ze omgaan met de bevoegdheden die de wet hen geeft.
De Bibob-vragenlijst
Wanneer je in een gemeente woont waar de Bibob-procedure wordt gehanteerd, moet je bij de aanvraag van horecavergunningen een Bibob-vragenlijst invullen. Deze lijst bevat vragen over onder andere je financiële situatie, betalingsgedrag, faillissementen en de herkomst van de financiering van het bedrijf. De inhoud van deze vragenlijst kan per gemeente verschillen. Sommige gemeenten vragen ook bewijsstukken, zoals belastingaangiften of bankafschriften, die vaak in grote hoeveelheden moeten worden aangeleverd.
Invloed op de vergunningaanvraag
Het is belangrijk om te weten dat het verstrekken van onvolledige informatie grote gevolgen kan hebben. Als niet alle vereiste gegevens correct worden aangeleverd, kan de gemeente besluiten de horecavergunning te weigeren. De eerste uitspraken van rechters laten zien dat het niet volledig invullen van de Bibob-vragenlijst een legitieme reden is voor het weigeren van een vergunning.
Daarnaast kan de gemeente advies inwinnen bij het landelijk Bureau Bibob. Dit bureau beoordeelt de door jou aangeleverde gegevens en geeft de gemeente advies over de risico’s. Op basis van dit advies kan de gemeente besluiten een vergunning te weigeren, verlenen of aanvullende voorwaarden te stellen.
Privacy en vertrouwelijkheid
Veel horecaondernemers maken zich zorgen over de vertrouwelijkheid van de gegevens die zij indienen bij de gemeente. Hoewel ambtenaren vaak mondeling aangeven dat de gegevens vertrouwelijk worden behandeld, willen zij dit niet altijd schriftelijk bevestigen. Het is daarom verstandig om bij het indienen van een vergunningaanvraag vooraf te informeren naar de regels rondom de bescherming van je gegevens.
Hoewel het Bibob-advies valt onder de Wet Open Overheid (WOO), wordt het advies in de praktijk vaak niet openbaar gemaakt vanwege een uitzonderingsbepaling in de WOO.
Bezwaarmogelijkheden
Hoewel je geen bezwaar kunt maken tegen het Bibob-advies zelf, kun je wel bezwaar maken tegen de uiteindelijke beslissing van de gemeente. Dit betekent dat als de gemeente besluit je horecavergunning te weigeren op basis van het Bibob-advies, je deze beslissing kunt aanvechten in een bezwaarprocedure.
Onze specialisten op dit onderwerp:
Raoul Meester
Advocaat
Petra Schilder Spel
Advocaat
Kenny van der Hoeven
Advocaat
Gertjan Teeuwen
Advocaat