Besluit bouwwerken leefomgeving
voorheen Bouwbesluit 2012

Stel een vraag

020-409 55 55

info@meesteradvocaten.nl

Wat kan Meester Advocaten
voor u betekenen?

  • Advies over bouwvoorschriften
    Wij adviseren u over de regelgeving waaraan uw horecapand moet voldoen bij (ver)bouw.

  • Ondersteuning bij vergunningaanvragen
    Wij helpen u bij het verkrijgen van de benodigde omgevingsvergunningen voor uw horecazaak.

  • Bijstand bij handhavingsacties
    Wij bieden juridische hulp als de gemeente handhavend optreedt tegen uw horecapand vanwege overtreding van het Bbl of andere regels.

Met de invoering van de Omgevingswet op 1 januari 2024, is het Bouwbesluit 2012 vervallen en zijn de technische bouwvoorschriften opgenomen in het Besluit bouwwerken leefomgeving, kortweg het Bbl.

Het Besluit bouwwerken leefomgeving is één van de vier Algemene Maatregelen van Bestuur (AMvB) die uitvoering geven aan de Omgevingswet. Daarnaast zijn er nog:

  • het Omgevingsbesluit;

  • het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl);

  • Besluit activiteiten leefomgeving (Bal).

Het Besluit bouwwerken leefomgeving bevat, samen met het Besluit activiteiten leefomgeving, de algemene regels waaraan burgers en bedrijven zich moeten houden als ze bepaalde activiteiten uitoefenen in de fysieke leefomgeving. Het Bbl bevat regels over veiligheid, gezondheid, duurzaamheid en bruikbaarheid bij het (ver)bouwen van een bouwwerk, de staat van het bouwwerk, het gebruik van het bouwwerk en het uitvoeren van bouw- en sloopwerkzaamheden.

Inhoud van het Bbl

In het Bbl worden (onderdelen van) verschillende regelingen samengevoegd. Het grootste deel van de regels in het Bbl is afkomstig uit het Bouwbesluit 2012, de daarmee samenhangende Regeling Bouwbesluit 2012 en de Woningwet. Daarnaast bevat het Bbl onder meer regels die afkomstig zijn uit:

  • het Besluit energieprestatie gebouwen en de daarmee samenhangende Regeling energieprestatie gebouwen;

  • het Besluit omgevingsrecht;

  • enkele voorschriften uit het Activiteitenbesluit milieubeheer met betrekking tot gebouwinstallaties en andere gebouwgebonden voorzieningen.

Ook de ‘Wet kwaliteitsborging voor het bouwen’ wordt in het Bbl opgenomen. Het doel van het samenbrengen van (onderdelen) van verschillende regels in één besluit, is de onderlinge samenhang en eenvoudigere vindbaarheid. Daarnaast zijn de begrippen die in de vier AMvB’s gebruikt worden op elkaar afgestemd waardoor ook de vier AMvB’s een samenhangend geheel vormen.

Onze specialisten
op dit onderwerp:

Raoul Meester
Advocaat

Gertjan Teeuwen
Advocaat